V-ati hotarat sa construiti o locuinta si tocmai ati aflat ca legea va obliga sa anagajati un diriginte de santier. Cine este mai exact acest specialist si care sunt sarcinile sale? De ce este obligatoriu sa-l contractati si ce beneficii va poate aduce aceasta colaborare? Unde ar trebui sa cautati un diriginte de santier care sa va poata ajuta in proiectul pe care vreti sa-l implementati?
Iata doar cateva intrebari la care vom incerca sa raspundem pe larg in acest articol. Speram ca la final sa facem lumina in privinta acestui subiect, mai ales in randul persoanelor fizice care nu sunt atat de familiarizate cu domeniul constructiilor si ceea ce se intampla pe un santier.
1. Care este legea ce reglementeaza calitatea constructiilor in Romania?
Este vorba despre Legea numarul 177 din 2015 care aduce modificari si completari Legii numarul 10 din 1995. Aceeasi lege instituie pentru prima data obligativitatea angajarii unui diriginte de santier pentru orice constructie sau consolidare efectuata de o persoana fizica sau juridica, din mediul urban sau din mediul rural. Aici se gasesc detalii privind sistemul de calitate in constructii, reglementari de ordin organizatoric, obligatii si raspunderi ale investitorilor, ale executantilor si ale dirigintilor de santier.
2. Cum se obtine titulatura de diriginte de santier?
In general un diriginte de santier este un specialist care a terminat cu succes Facultatea de Inginerie civila sau o facultate similara in domeniul ingineriei sau instalatiilor. Legea prinvind autorizarea dirigintelui de santier prevede cu exactitate aceste insitutii. In urma absolvirii facultatii, persoana trebuie sa capete suficienta experienta in domeniul constructiilor si sa promoveze un examen. Autorizarea se face in functie de domeniu (cum ar fi de exemplu pentru diriginte de santier pentru constructii civile sau pentru consolidari, pentru constructii din domeniul industrial sau agricol). Orice diriginte de santier obtine aceasta titulatura in urma autorizarii din partea ISC – Institutul de Stat in Constructii. In prezent la noi in tara sunt autorizati peste 20 000 de diriginti de santier ce activeaza in toate localitatile.
3. Cine are nevoie de un diriginte de santier?
Conform legislatiei in vigoare orice persoana fizica, firma, societate de consultanta sau institutie publica poate solicita contractarea unui diriginte de santier. Acesta va avea atributii in domeniul verificarii calitatii in constructii. De cele mai multe ori investitorul sau beneficiarul angajeaza un diriginte de santier pe toata durata de realizare a lucrarilor de executie, pana la finalizarea constructiei.
4. Cat costa angajarea unui diriginte de santier?
Pretul se stabileste la inceput intre dirigintele de santier si utilizatorul sau investitorul proiectului. Pentru intocmirea ofertei se au in vedere mai multi factori cum ar fi de exemplu complexitatea constructiei, termenul de finalizare, frecventa vizitelor pe santier, distanta pana la santier (in cazul in care este vorba despre o lucrare in zona limitrofa) etc.
Daca doriti sa aflati cu exactitate cat costa sa angajati un diriginte de santier pentru proiectul dumneavoastra ne puteti scrie la adresa dirigintedesantier10@gmail.com pentru a ne solicita o oferta personalizata. Informativ va putem spune ca tarifele noastre incep de la 150 de euro. Pentru orice alte detalii si informatii ramanem la dispozitia dumneavoastra.
5. Pot sa ma razgandesc si sa schimb dirigintele de santier pe care l-am angajat initial?
Da, legea va permite acest lucru. Nu sunteti obligat sa finalizati lucrarile cu acelasi diriginte de santier cu care ati inceput proiectul. Oricum in ceea ce priveste alegerea unui al diriginte de santier ar trebui sa gasiti o clauza specifica in contractul pe care il incheiati. In principiu, acesta se poate schimba in orice etapa a lucrarilor proiectului
6. Ce autoritate are atributii in numirea unui diriginte de santier?
Toti dirigintii de santier din Romania trebuie sa fie autorizati de catre ISC – adica Inspectoratul de Stat in Constructii. Aceasta institutie organizeaza anual un examen de autorizare in urma caruia cei care trec testul grila obtin titlul de diriginte de santier. Testul cuprinde mai multe intrebari tehnice, din domeniul legistatiei in vigoare, precum si intrebari despre controlul riguros al calitatii.
Initial cei care se pregatesc sa obtina autorizarea trebuie sa intocmeasca un dosar care cuprinde mai multe documente cum ar fi cerearea, CV-ul, recomandari, copie dupa diploma de absolvire a Facultatii in domeniul constructiilor, adeverinta din care sa reiese ca in ultimii doi ani persoana respectiva a activat in acel domeniu. Toate aceste documente se analizeaza cu atentie si sunt acceptate mai departea doar dosarele care indeplinesc toate criteriile solicitate.
Mai este interesant de stiut ca autorizatia pentru diriginte de santier are valabilitate doar patru ani, iar dupa aceasta perioada un diriginte de santier trebuie sa o reobtina din nou.
Cunoscand aceste lucruri suntem siguri ca veti intelege mai bine cat de riguroasa este aceasta profesie. Exigenta este cuvantul cheie care descrie cel mai bine activitatea unui diriginte de santier. Prin urmare, este important ca atunci cand vreti sa construiti o casa sau sa refaceti o constructie sa apelati la un bun diriginte de santier. In primul rand trebuie sa va asigurati ca acesta esta autorizat si ca autorizatia sa este in vigoare (pentru ca asa cum am subliniat deja, aceasta expira la fiecare patru ani si trebuie refacuta).
7. Cand imi trebuie un diriginte de santier?
Conform legislatiei in vigoare orice persoana care vrea sa construiasca o locuinta, sa aduca anumite modificari unei constructii existente, sa vina cu modernizari, reparatii sau consolidari este nevoita sa apeleze la un diriginte de santier. Dar aceasta obligativitatea stabilita prin lege nu trebuie privita suspicios. Ganditi-va la avantajele enorme pe care le aveti datorita ajutorului obtinut din partea unui diriginte de santier. Poate din ignoranta sau poate din graba inainte de promulgarea acestei legi multe persoane preferau sa treaca cu vederea aceasta parte tehnica de verificare a calitatii lucrarilor proiectului. Ca rezultat, au fost construite prea multe case fara un simt de raspundere serios. Prea multe spatii si constructii ce au necesitat apoi intretinere periodica (ceea ce automat inseamna cheltuieli suplimentare pentru utilizator). Prea multe erori in implementarea lucrarilor. Prea multe riscuri.
Exista intrebari la care nu gasiti raspuns in acest articol? Sunati acum la 0740832787 sau trimiteti un email la dirigintedesantier10@gmail.com si vom fi bucurosi sa va putem ajuta cu orice informatii si detalii privind contractarea unui diriginte de santier pentru proiectul dumneavoastra specific.