Diriginte de santier – 3 roluri esentiale

In termeni general, un diriginte de santier, este un fel de manager in domeniul constructiilor. De obicei un diriginte de santier ajunge sa aiba o asemenea profesie dupa cativa ani de experienta in domeniu si dupa ce a obtinut calificarea si autorizarea necesara – in Romania pentru a deveni diriginte de santier, o persoana trebuie sa fie autorizata de catre Inspectoratul de Stat in Constructii. Deci, discutam in general despre oameni din domeniul constructiilor cu multi ani de experienta.

Un diriginte de santier poate fi privit ca un intermediar sau un liant dintre conducere (persoana juridica, investitor sau beneficiar) si muncitorii care executa lucrarea conform proiectului aprobat pentru constructia dorita.

Haideti sa ne uitam putin peste indatoririle pe care le are un diriginte de santier

1. Supraveghetor
Atributiile manageriale reprezinta parte din munca unui diriginte de santier. Acesta supravegheaza lucrarile de executie si se asigura ca totul decurge asa cum trebuie, in conformitatea cu cele stipulate in proiect si in caietul de sarcini. Un diriginte de santier trebuie sa verifice documentatiile necesare punerii in aplicare a proiectului, iar pentru acest lucru trebuie sa fie un bun observator. In acest sens, dirigintele va urmari actele de care aveti nevoie pentru a obtine autorizatia de construire si va verifica apoi proiectul si caietul de sarcini necesare pentru realizarea lucrarii. Daca exista orice fel de inadvertente, dirigintele de santier va sesiza acest lucru si va va ajuta pentru a face tot ce trebuie ca sa puteti obtine actele necesare demararii constructiei in cele mai bune conditii. Tot in atributia de supraveghere intra si urmarirea naturii tehnologiilor utilizate, cu scopul principal ca acestea sa corespunda unei calitati optime.

2. Organizator
Un bun diriginte de santier trebuie sa stie sa se organizeze foarte bine. In afara de faptul ca trebuie sa aiba cunostinte tehnice foarte bune in domeniul constructiilor, este esential sa fie bine organizat. El trebui sa fie specialist in urmarirea planurilor, in oferirea documentatiei corespunzatoare necesara obtinerii autorizarilor necesare. In plus, un diriginte de santier este responsabil cu coordonarea diferitelor elemente necesare pentru finalizarea proiectului in conditii optime de calitate.

3. Administrator
Ca orice functie de supraveghere, un diriginte de santier trebuie sa stie sa lucreze cu documente, sa le intocmeasca, sa “citeasca” planuri si sa introduca solutii imbunatatite acolo unde este cazul. El nu este un simplu critic si nu aplica legislatia tehnica pur si simplu, ci trebuie sa vina cu argumente dar si cu solutii pertinente. Una din atributiile sale esentiale este realizarea analizelor si pregatirea documentelor necesare autorizarii. In plus, un diriginte de santier trebuie sa stie sa citeasca foarte bine un plan de constructie pentru a putea adresa sesizari echipei de executie, acolo unde se impune acest lucru.

Acestea sunt trei roluri principale pe care trebuie sa le indeplineasca un diriginte de santier. Dar in afara de acestea, el trebuie sa fie de asemenea expert in domeniul constructiilor. Pana la urma activitatea sa se bazeaza de documente si planuri, pe cunostinte tehnice si experienta de bune practici dobandita de-a lungul timpului.

Scopul principal al unui diriginte de santier? Calitatea in constructii.

Pe orice santier de constructie este nevoie de o persoana vigilenta care sa supravegheze si sa ghideze acolo unde este necesar buna desfasurare a lucrarilor. Fara acest ochi vigilent lucrarile se pot finaliza cu intarziere, in mod necorespunzator, incomplet sau cu probleme serioase de siguranta iar toate acestea costa timp, stres si bani pentru beneficiarul persoana fizica sau firma.

Supravegherea activa si constanta a lucrarilor de pe un santier face sa nu existe loc de neglijente in alegerea si utilizarea materialelor si tehnologiilor necesare pentru indeplinirea scopului principal.

Un diriginte de santier este un bun comunicator

In calitate de diriginte de santier, obiectivul nostru principal ramane acelasi. Vrem sa stabilim si sa mentinem un scop comun alaturi de dumneavoastra si chiar de echipa de executie a lucrarilor. Credem ca toti cei prezenti pe santier ar trebui sa lucreze pentru indeplinirea aceluiasi scop. Constructia se va finaliza in cele mai bune si in cel mai scurt timp doar atunci cand toti cei implicati in proiect stiu pentru ce lucreaza.

Orice echipa are nevoie de un lider. Orice plan are nevoie de un supraveghetor, o persoana care sa se concentreze pe indeplinirea scopului final. Ca diriginte de santier stim ca trebuie sa castigam increderea celor cu care lucram, iar cel mai rapid mod de a face acest lucru este de a ne dovedi calitatile de profesionisti. Facem acest lucru prin capacitatea de a pune in aplicare procese eficiente pentru toate fazele ce conduc catre indeplinirea obiectivului final al constructiei. De aceea, tratam cu maxima seriozitate fiecare situatie ce necesita luarea unei decizii. Suntem constanti inca de la inceput pentru ca ne dorim ca lucrurile sa fie clare si corecte de fiecare data.

Credem ca o comunicare excelenta este esentiala pentru un bun diriginte de santier. Uneori putem avea cel mai bun proiect posibil dar daca nu putem sa-l comunicam celorlalti lucrul acesta nu ajuta deloc iar finalul nu va fi asa cum am proiectat initial. Dar la http://diriginte-de-santier.com/ ne propunem de fiecare data sa dam tot ce e mai bun din noi, sa fim atenti la detalii si sa comunicam orice este necesar pentru ca lucrarile sa nu avanseze deloc in directia gresita.

Ca diriginte de santier ne gasim deseori in pozitia de a fi lianti intre diverse parti implicate in procesul de constructie a unei locuinte (Inspectoratul de Stat in Constructii, echipa de executie, echipa de proiectie, alte autoritati de avizare si reglementare, beneficiarii sau dezvoltatorii de constructii) si de aceea consideram ca este esential sa stim sa comunicam eficient atunci cand este nevoie (de exemplu atunci cand trebuie sa facem anumite sesizari privind implementarea unor solutii neconforme in derularea lucrarilor). Acest aspect este util in primul rand pentru clientii nostri pentru ca in constructii orice pas gresit inseamna de obicei o cheltuiala in plus pentru remediere. Din respect pentru clientii nostri ne propunem de fiecare data sa acordam maxim de atentie oricaror detalii.