Inca de la promulgarea Legii 177 din 2015 care prevedea obligativitatea angajarii unui diriginte de santier pentru orice locuinta ridicata in mediul urban sau in mediul rural, atat de catre persoane juridice cat si de catre persoane fizice, au existat mai multe intrebari legate de activitatea desfasurata de acest specialiast, pentru ca pana la urma dirigintele de santier este in esenta un expert in calitatea constructiilor.
Daca tot sunteti obligati prin lege sa contractati un diriginte de santier, credem ca este important sa stiti ce sa cereti de la acesta sau care sunt sarcinile sale specifice. De aceea in acest articol ne propunem sa discutam despre ce presupune mai exact activitatea unui diriginte de santier.
Servicii prestate de catre dirigintele de santier
Avand in vedere ca un diriginte de santier este insarcinat cu observarea lucrarilor si atenta supraveghere a acestora, trebuie sa intelegem in primul rand ca este nevoie de prezenta sa fizica la locul desfasurarii constructiei. Prin urmare, asteptati-va ca dirigintele pe care il angajati sa efectueze mai multe vizite pe santierul unde se desfasoara lucrarile. In niciun caz nu putem discuta despre o supravegheze exclusiv de la distanta. Un diriginte de santier responsabil ce trebuie sa semneze o multime de acte necesare ridicarii constructiei, isi va baza fiecare decizie pe ceea ce vede pe santierul respectiv.
Legea despre care am discutat in debutul articolului stipuleaza clar care sunt atributiile dirigintelui. Printre acestea se numara si analizarea proiectelor si a rapoartelor beneficiarului. Aceasta analiza se finalizeaza cum este normal cu o concluzie si o serie de recomandari, astfel incat la final, lucrarea sa respecte toate criteriile tehnice de siguranta si confort. De asemenea, dirigintele analizeaza contractul antrepriza si graficul lucrarilor de constructie. El comunica si conclucreaza cu partea insarcinata cu executarea lucrarilor. In plus, dirigintele raspunde de toate inspectiile realizate de Inspectoratul de Stat in Constructii.
Inainte de executia lucrarilor, dirigintele desfasoara o serie de activitati cum ar fi organizarea, predarea locatiei, trasarea si sapaturile necesare pentru fundatie. El va observa si se va asigura ca fundatia si suprastructura sa fie construite cu simt de raspundere. Alte servicii ce intra in atributiile unui diriginte de santier pot face referire la inchideri (inclusiv ceea ce tine de compartimentarile din interior), realizarea sarpantei, intocmirea raportarilor saptamanale privind derularea lucrarilor, urmarirea graficului de executie si a notelor de constatare necesare in cazul dispozitiilor de santier.
Serviciile acestea puse la dispozitie de catre un diriginte de santier depind uneori de o serie de acte, cum ar fi autorizatia de constructie, avize necesare, caiete de sarcini, proiecte, grafice intocmite de partea executanta etc. Documentatia sta la baza realizarii unor analize ample, corecte si complete, utile in final pentru indeplinirea scopului principal si anume realizarea unei constructii sigure si impecabile din punct de vedere tehnic.
Practic ce face un diriginte de santier?
Iata o intrebare pe care o are orice persoana care vrea sa construiasca o locuinta. Atributiile dirigintelui sunt cuprinse in legea ce reglementeaza calitatea constructiilor de la noi din tara. Surprinzator pentru unii, un diriginte de santier este insarcinat cu o multitudine de lucruri.
De exemplu, el se ocupa cu revizuirea planurilor proiectelor ce au legatura cu autorizatia de constructie. Se asigura de conformitatea prevederilor din autorizatie.
Poate cea mai importanta atributie a dirigintelui de santier este faptul ca trebuie sa se asigure de calitatea lucrarilor efectuate. Bazandu-se pe experienta sa, pe cunostintele tehnice pentru care a fost autorizat de catre Inspectoratul de Stat in Constructii si pe cunoasterea Legii 10/1995 (cu modificarile si completarile aduse in 2015), dirigintele va avea grija ca lucrarile realizate sa indeplineasca toate criteriile de conformitate si siguranta. In acest caz nu vorbim doar de constructii realizate de la zero, ci si de renovari, modificari ale cladirilor, solutii noi de optimizare a lucrarilor inainte de predarea lor.
Un proiect atat de important cum este constructia unei locuinte necesita verificari amanuntite. De aceea, dirigintele de santier are atributii in controlul calitatii, in verificarea modului de realizare a constructiei, daca aceasta se face in conformitate cu ceea ce este scris in proiect. El poate face verificari independente cu scopul de a putea semna responsabil actele intocmite de catre executant (procese verbale).
Cand se termina constructia, dirigintele ia parte la receptia lucrarilor, iar mai apoi poate urmari solutionarea oricaror eventuale probleme ce se constata de catre comisia de receptie (in functie de angajamentele din contractul semnat).
In functie de analizele realizate, atunci cand este necesar si cand se constata neconformitati in timpul executiei proiectului, un diriginte de santier poate face sesizare catre proiectantul constructiei. Daca vorbim despre niste lucrari ce nu corespund criteriilor tehnice si legale corespunzatoare, atunci dirigintele este cel care poate ajunge sa solicite executantului sistarea, demolarea sau modificarea acestora. Prin urmare, un diriginte de santier este specialistul ce cunoaste tot ce tine de tehnologiile si agrementele tehnice folosite pentru realizarea unor lucrari de construire. El reprezinta interestele dumneavoastra atunci cand lucrarile sunt supuse verificarilor autorizate inainte de finalizarea constructiei. Asta pentru ca in orice moment veti avea garantia ca lucrarile se desfasoara asa cum trebuie. Veti avea garantia ca alegeti corect orice material folosit si ca asezati acolo unde trebuie orice caramida sau zid. Avand alaturi un diriginte de santier stiti ca lucrurile se vor face bine de la inceput.
Ati auzit vreodata?
Stiti povestea unui om care incerca sa-si renoveze o constructie si la final era nevoit sa inceapa totul de la zero pentru ca lucrurile erau facute prost? Lucrurile acestea se pot intampla, dar avand alaturi un diriginte de santier responsabil si cu experienta nu veti fi nevoit sa treceti prin aceasta experienta, sa cheltuiti bani si timp pe investitii necorespunzatoare. Constructia unei case reprezinta un lucru foarte serios si trebuie tratat ca atare. La fel se intampla si in cazul renovarilor. Uneori ti se pare ca lucrurile sunt simple si evidente, dar nu este intotdeauna asa. Un specialist in constructii va poate oferi consultanta de care aveti nevoie, poate supraveghea, ghida si optimiza lucrarile, astfel incat sa obtineti la final ceea ce va doriti cu adevarat: o construtie sigura, eficienta, frumoasa, rezistenta si de calitate.