Cat te costa sa angajezi un diriginte de santier ?

In Romania dirigintele de santier se autorizeaza de catre ISC (adica Inspectoratul de Stat in Constructii) si poate fi contractat de catre un investitor sau chiar de catre beneficiarul direct al constructiei.

Obligatia principala a acestui specialist este de a se asigura ca lucrarile vor fi executate in mod corect, pe tot parcursul desfasurarii lor. Poate fi interesant sa stiti ca Inspectoratul de Stat in Constructii a autorizat pana in prezent cateva mii de diriginti de santier, experti ce lucreaza conform reglementarilor legale, in principal in baza Legii 177 din anul 2015, cea mai recenta lege in acest domeniu care a adus modificari si completari importante unei legi mai vechi, respectiv Legea numarul 10 din anul 1995.

Conform acestor reglementari de calitate a constructiilor, toti cei care doresc sa construiasca o locuinta (in mediul urban si chiar in mediul rural), trebuie sa contracteze un diriginte de santier autorizat. Pe toata perioada derularii lucrarilor respective acesta va fi insarcinat sa verifice calitatea constructiilor.

Inca din momentul in care iau cunostinta de acest lucru, majoritatea persoanelor care vor sa construiasca o locuinta se gandesc evident la partea financiara.

– “Cat costa un diriginte de santier?”
– “Unde pot gasi un diriginte de santier ieftin?”,
– “Care sunt factorii ce influenteaza costul unui diriginte de santier?”,
– “Tariful ar trebui sa fie principalul criteriu in functie de care sa angajez un diriginte bun de santier?” – iata doar cateva intrebari la care cauta raspuns orice persoana ce vrea sa construiasca o locuinta.

Vom incerca in cele ce urmeaza sa raspundem acestor intrebari ca sa va puteti face o idee despre cat costa sa angajati un diriginte de santier.

Factori ce influenteaza costul pentru diriginte de santier

In primul rand trebuie sa stiti ca serviciile prestate de catre un diriginte de santier au preturi variate. Ele se stabilesc in functie de mai multe criterii. Cateva dintre acestea pot fi:

– distanta pana la locul unde se desfasoara lucrarile de constructie
– frecventa prezentei dirigintelui de santier la locatia de constructie
– numarul necesar de vizite
– valoare investitiei
– suprafata constructiei realizate si chiar utilitatile existente
– durata desfasurarii lucrarilor si a vizitelor pe santier
– natura proiectului – poate fi vorba despre constructia unei case, a unui bloc, garaj sau hala industriala
– un alt criteriu esential in stabilirea tarifului pentru dirigintele de santier il reprezinta raspunsul la intrebarea – “Cat de amplu este proiectul de constructie?”. Ce implica acesta?
– dorintele si nevoie specifice ale beneficiarului/ investitorului (de exemplu acesta poate dori o frecventa mai mare a vizitelor pe santier desi acest lucru nu este intotdeauna necesar – mai ales pentru constructiile mai mici).

Criterii de stabilire a pretului practicat de un diriginte de santier

Sigur ca daca vorbim despre un proiect mai amplu, este normal ca dirigintele de santier va efectua mai multe vizite la locul de constructie. Un proiect foarte complex necesita o urmarire amanuntita a calitatii lucrarilor desfasurate, iar la http://diriginte-de-santier.com/ noi cunoastem foarte bine acest lucru. Evident atunci cand vizitele pe santier sunt mai dese, costul contractarii unui diriginte va fi mai mare. In ceea ce priveste durata unei vizite pe santier, aceasta poate sa difere, dar in general timpul este de minim 30 de minute (fara sa includem aici timpul necesar cu deplasarea pana la locul constructiei).

Una este sa discutam despre o constructie in oras sau aproape de oras unde sunt necesare aproximativ doua vizite pe saptamana si cu totul altceva este atunci cand discutam despre zone rurale mai indepartate sau zone limitrofe unde se desfasoara proiecte cu o complexitate sporita ce necesita o frecventa mai mare a vizitelor pe santier. Exista situatii cand investitorul sau beneficiarul doreste ca dirigintele de santier sa fie prezent aproape zilnic la locul constructiei. In acest caz dicutam despre investitori sau beneficiari ce construiect case sau blocuri mari si care vor ca lucrarile sa fie realizate in mod responsabil si ireprosabil.

Pe de alta parte trebuie sa precizam ca un diriginte de santier poate fi angajat permanent sau cu timp partial. In cazul constructiilor mai simple beneficiarii si investitorii opteaza in general pentru contractarea dirigintilor in regim part-time. Dar in cazul lucrarilor foarte complexe (cum ar fi hale mari, blocuri mari de birouri, cartiere rezidentiale) sunt angajati de obicei specialisti in dirigentie cu norma intreaga. Persoanele fizice care doresc sa ridice o locuinta au nevoie in general de un diriginte temporar pana la finalizarea lucrarii. Daca un dezvoltator sau o firma ce se ocupa frecvent de constructii cunoaste reglementarile privind obligativitatea angajarii unui diriginte de santier, pentru o persoana fizica va fi uneori dificil sa inteleaga acest lucru. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca legea vrea sa-i protejeze pe cei care vor sa construiasca si sa se asigure ca toate locuintele ridicate atat in mediul urban cat si in mediul rural sunt realizate cu seriozitate si responsabilitate. Pana la urma oricine isi doreste sa locuiasca la final intr-o constructie sigura si rezistenta in timp.

Tarifele pentru serviciile prestate nu sunt indentice de la un diriginte la altul. Ele pot varia mai mult sau mai putin pentru ca in discutie pot fi inclusi de asemenea factori specifici cum sunt deschiderea, seriozitatea, disponibilitatea, experienta, portofoliul dirigintelui de santier.

In alta ordine de idei tendinta este ca pretul pentru lucrarile din spatiul rural sa fie mai mare comparativ cu cel aplicat lucrarilor desfasurate in Bucuresti. Nu este o regula, dar aceasta tendinta poate fi explicata prin prisma faptului ca la tara se desfasoara mai putine investitii fata de capitala (ceea ce inseamna ca acolo sunt mai putini diriginti de santier). Cu toate acestea, un diriginte de santier responsabil va sti sa trateze cu maxima seriozitate si raspundere atat lucrarile desfasurate in capitala, cat si pe cele desfasurate in provincie. La baza indeplinirii acestui scop stau reglementarile stabilite prin lege de catre cei de la ISC.

Iata deci cate lucruri se reflecta in pretul serviciilor oferite.

Vreti sa aflati mai exact cat costa sa angajati un diriginte de santier pentru constructia pe care planuiti sa o faceti? Indiferent daca sunteti firma, dezvoltator sau persoana fizica ne puteti suna acum la 0740832787 pentru o oferta personalizata.